Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΔΡΕΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ -ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η υπόκλιση του χρόνου.
Δεν θα περάσει ο χρόνος για σένα Αλέξη, αυτός υποκλίνεται μπροστά σου τον μαρμάρωσες με το χαμόγελό σου και σε μένα άφησες μια πίκρα, μια θλίψη.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Τι είδε η γυναίκα του Λωτ.

Βιβλίο: «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου.

Υπερχείλιση σήμερα, ως η βιβλική καταστροφή στα Σόδομα και Γόμορα∙ και ξάφνου αλλάζουν τα γεωγραφικά όρια τριών Ηπείρων, όπως το Παρίσι που γίνεται παραθαλάσσιο.

Στο ίδιο σημείο της βιβλικής καταστροφής στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας αναβλύζει ένα παράξενο αλάτι σε ροζ χρώμα, εμπόρευμα πανάκριβο και κυρίαρχο της αγοράς.

Μια μυθιστορία αλληγορική, ατμόσφαιρα «Οργουελική», ένας λαβύρινθος ατομικής και συλλογικής σκέψης επιζητεί διέξοδο.

Αλληγορικό παραμύθι με έντονα στοιχεία θρησκευτικά, κοινωνικά, πολιτικά. Θρίλερ μέσα σε αλήθειες και ψέματα με αγωνία για το παρακάτω. Μυθιστόρημα με ανατροπές που τρέχεις και συ μαζί να ανασάνεις από το αλάτι που σε καίει, γιατί η αποικία που ζεις είναι εργοστάσιο παραγωγής του. Τα σύνορα είναι κλειστά, η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Κανένα έναυσμα αναδημιουργίας παρά μόνο οι θολές φιγούρες ανθρωπομηχανών που λειτουργούν ακατάπαυστα για το κερδοφόρο προϊόν, που επωφελούνται οι αποικιστές.

Η αντίσταση σε κατάσταση αδραναποίησης, τα ώτα του Μ. Αδελφού σπαρμένα παντού, ιδιωτικός χώρος δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ο νους και μέσα από ένα, φαινομενικά, παιχνίδι «το επιστολόλεξο», στέλνει στην πραγματικότητα σήματα επικοινωνίας και δείχνει την έξοδο στο τούνελ της σκλαβιάς.



(Μου άρεσε η επινόηση του αλατιού και η πρωτοτυπία του θέματος, καθώς και η αναφορά στη Νεκρά Θάλασσα η στάθμη της οποίας εδώ και 25 χρόνια συρρικνώνεται εξ αιτίας οικολογικής καταστροφής).

Τζένη Μακαριάδη.