Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

19η Μαϊου, Ημέρα Μνήμης

Προχθές (Τετάρτη 17 Μαϊου) στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Διονύσου, ο  Ποντιακής καταγωγής, γιατρός, κ. Γεώργιος Πολυχρονίδης,  (σεβαστός και αγαπημένος γιατρός της γειτονιάς μας) μίλησε για την  γενοκτονία των χριστιανών της Μικράς Ασίας.
Η ομιλία του χωρίς στόμφο, χωρίς παραφορά, μας ταξίδεψε στις αιματοβαμμένες σελίδες της γενοκτονίας των Ποντίων και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από το 1914-1922, αρχικά από τους νεότουρκους και μετά από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Δεν σβήνουν από την μνήμη μας, τόνισε, οι κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα, η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο, το κάψιμο των χωριών. Η γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου στοίχισε τη ζωή 353.000 Ελλήνων. Διεξοδικός και εκφαντικός ο ομιλητής, ιστόρησε τα γεγονότα από τον 19 αιώνα μέχρι τις  μέρες μας.
Ο κ. Πολυχρονίδης ανέφερε επίσης την γενοκτονία των Αρμενίων, Εβραίων, Ασσυρίων , Χαλδαίων και άλλων της Μ. Ασίας.
 Παρότι η Τουρκία αρνείται πεισματικά την γενοκτονία, η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και καθιερώσει την 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης.
Την εκδήλωση παρουσίασε  το πολιτιστικό σωματείο «Χορωδία Διονύσου Σεμέλη», με την υποστήριξη της Δ.Ε. Δήμου Διονύσου. Σημειώνω ότι η Χορωδία είναι εξαιρετική και με πλούσιο ρεπερτόριο αγαπημένων τραγουδιών και μελωδιών του τόπου μας.

Επί τη ευκαιρία, θα αναφερθώ στην καταγωγή μου που είναι Ασσυριακή  και την Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί μου από τους Τούρκους. Ο λαός των Ασσυρίων γεννήθηκε στη Μεσοποταμία πριν από 6766 χρόνια. Οι Ασσύριοι εκχριστιανίστηκαν τον πρώτο αιώνα μ.Χ. η γλώσσα τους είναι η Αραμαϊκή, η γλώσσα πού μιλούσε ο Χριστός, καθώς και η Ελληνική. Ο λαός  των Ασσυρίων συναντήθηκε με τους Έλληνες, όταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι επισκέφτηκαν την Μεσοποταμία. Έπειτα ήρθαν σε γάμου κοινωνία με τους αξιωματικούς του Μ. Αλεξάνδρου.
Τώρα, η αιτία που εγκατέλειψαν τα πάτρια εδάφη τους και βρέθηκαν πρόσφυγες ήταν η γενοκτονία που υπέστησαν κι άρχισε το 1884, επί σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, κορυφώθηκε το 1915 με του Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ και ολοκληρώθηκε το 1923, την ίδια περίοδο που υπέστη γενοκτονία και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μ. Ασίας. Θύματά τους 253.000 ψυχές. Ημέρα μνήμης η 19η Μαϊου , την οποία τιμώ.
Ευγενία Μακαριάδη



Δεν υπάρχουν σχόλια: